Als antwoord op de komst van concurrent DeGiro zou BinckBank mogelijk ook een ‘gestripte’ en goedkopere dienst kunnen beginnen.
Volgens Rabobank zou de beleggersbank daarmee tegemoet kunnen komen aan mensen die uitsluitend kijken naar de prijs.
Rabobank voorziet dat sommige klanten van BinckBank ook een rekening zullen openen bij DeGiro om te kijken hoe dingen gaan. Maar de reikwijdte van de onlinebroker is nu nog klein, aldus Rabo. Als DeGiro marktaandeel wint, zal het bedrijf ook tegen stijgende kosten aankijken, bijvoorbeeld voor toezicht, marketing en een helpdesk.
Toch schuilt er gevaar voor BinckBank, omdat ook andere aanbieders de prijzen nu kunnen gaan verlagen. Dat noopt Rabo er toe Binck te adviseren eveneens een goedkoper ‘low-service’ alternatief op te zetten.
DeGiro kent Binck van binnenuit
Ook SNS Securities denkt dat de komst van DeGiro negatieve gevolgen kan hebben voor het businessmodel van Binck, dat de laatste jaren toch al onder druk staat.
Concurrentie op prijs is niks nieuws voor BinckBank, benadrukt analist Lemer Salah van SNS Securities maandag. "Er zijn al meer partijen die ver onder de prijs zitten die BinckBank zelf als bodem heeft aangegeven'', zei Salah. Wat DeGiro volgens hem onderscheidt van de rest, is dat de oprichters zelf van BinckBank afkomstig zijn en dat bedrijf dus van binnenuit kennen.
De doelgroepen van de twee brokers komen volgens Salah niet helemaal overeen. De Giro richt zich vooralsnog op kleinere beleggers, BinckBank meer op handelaren die met grote volumes werken. Maar een nieuwe partij die stunt met tarieven is hoe dan ook slecht nieuws voor BinckBank, meent de marktvorser.
BinckBank, dat donderdag flink daalde na een gerucht over een miljoenenclaim, noteerde vrijdag rond 15.00 uur 1,6 procent hoger op 6,63 euro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl